Notifications
Clear all

Атанасовден


make.dreams.wishes@gmail.com
(@make-dreams-wishesgmail-com)
Member Admin
Joined: 2 years ago
Posts: 98
Topic starter  

На 18 януари почитаме Свети Атанасий Велики и православната църква отбелязва Атанасовден. Според вярванията на този ден се бележи средата на зимата. На някои места се нарича “Среди зима”, тъй като се смята, че след него студовете си отиват. Свети Атанасий е смятан за покровител на снеговете и на този ден отива в планината, облича риза и се провиква “Иди си зимо, идвай лято!”.

Според това какво е времето на Атанасовден се извършвали гадания дали ще е плодородна годината – имало ли много сняг, голям берекет се очаквал.

Жените спазват абсолютно същите забрани, както на Антоновден. В някои региони на празника се коли черна кокошка, която се приготвя с ориз и се раздава на близки и съседи, за да са далеч болестите от дома. Смята се, че перата притежават лечебна сила и затова се запазват. На други места хората палят огньове и така посрещат Атанасовден. Характерен обичаи за празника е ритуалът “побратимяване”, които се изпълнява на Ивановден. Могат да се направят и лични курбани, за да се излекува болест или ако е преживяна неприятна случка.

Атанасовден се нарича още “Втора Коледа”, така че тези които не са заколили прасе на Рождество Христово могат да го направят сега. На празничната трапеза се слага пита с мед, пълнена кокошка и свинско с бамя.

Тъй като се вярва, че Атанасовден бележи преполовяването на зимата, в южнородопските села вечерта преди празника – т.е. на Антоновден всички се събират на обща трапеза и домакинята благославя: „Както сме се събрали накуп, така догодина пак да ни завари!“

Имен ден празнуват всички, чието име означава “безсмъртен” – Атанас (от старогръцкото „Атанасиос”) , Наска,Тина, Тинка, Таню, Таска и техните производни.


Quote
Share: