Notifications
Clear all

Денят на християнското семейство и народната традиция


make.dreams.wishes@gmail.com
(@make-dreams-wishesgmail-com)
Member Admin
Joined: 1 year ago
Posts: 98
Topic starter  

 

 

 

На 21 ноември се чества Въведение Богородично - празнува се като Ден на християнското семейство и християнската младеж. Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назова като „предвестник на Божието благоволение към хората”.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и се отдава в служене на Бога. Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и се тачи от православието и като ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към потомството. Представени на Бога, децата ще растат благочестиво в послушание към родителите си и в чистота на нравите.

В традиционните представи на българите този празник се свързва с топлината и уюта на дома, връзката със семейството и рода. Посланието за този ден на нашите деди към синовете, снахите и внуците е: „За добро сме на този свят. Добре да живеем, да не забравяме своя род и корен и най-важното – и в най-голям гняв да се опомним и зло да не струваме.“

По време на празника се гадае каква ще бъде зимата. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото сухо, а плодородието – слабо. Вали ли дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Нека в този хубав християнски празник, посветен на семейството, да си пожелаем топло огнище, хубави чувства, много любов и разбирателство!


Quote
Share: