Notifications
Clear all

Рождество Христово или Коледа


make.dreams.wishes@gmail.com
(@make-dreams-wishesgmail-com)
Member Admin
Joined: 2 years ago
Posts: 98
Topic starter  
В народната традиция Коледните празници представляват смесица от езически, гръко-римски и християнски елементи. Името на празника идва от латинската дума "calendae", с което се означавал първия ден на Новата година. В историята на този празник има остатъци и от старите езически вярвания, свързани с възраждането на слънцето, което след зимния кръговрат в края на декември постепенно засилва светлината си и денят започва да наедрява.
Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Коледа се празнува в продължение на 3 дни – от 25 декември, когато се ражда Младенецът Христос, до 27 декември.
Рано сутринта на първия ден на Коледа се ходи на църква в празнично облекло. Отслужва се празнична литургия за здраве и благоденствие. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йорданов ден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата ходи приведен за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама за да раждат.
Коледуването е обичай с езически корени като традицията датира отдавна, а основната задача на младите мъже е да прогонят злите духове и да пожелаят здраве през годината. Въпреки че не е християнски ритуал, коледуването е неотменим обичай от българските коледни празници. Времето за коледуване е точно определено, тъй като Коледарите започват подготовката си от Игнажден (20 декември). Разучават песни, създават коледарски групи и избират техен водач, който според обичая е по-възрастен и най-вече женен. Водачът стои най-отпред и наставлява обиколките. От полунощ до изгрев слънце на Коледа е времето, през което момците пеят пред домовете на хората. В народните представи тогава се появяват същества със свръхестествени сили – вампири, таласъми, караконджули и други, а само коледарите със своите песни имат способността да ги прогонят.
Според едно старо народно предание дните между 25 декември и 7 януари са белязани от зли демони, които витаят в тъмното. Заради това хората не излизали по никакъв повод, докато не изгрее слънцето. Смята се, че поверието е свързано с кръщението на Иисус, което се случва на 7 януари, когато Йоан Кръстител го покръства в река Йордан.
Празникът Рождество Христово е винаги чакан с нетърпение и радост. Изпълнен е с богати обреди и символични действия, с хубави песни и благословии, с гадания за бъдещето и е израз на вечната жажда на хората за здраве и щастие, за плодородие и благоденствие.
На 25 декември имен ден празнуват Христо, Христина, Християн, Християна, а на 27 декември именици са Стефан, Стефания, Стефана, Стоян, Стояна. На този ден църквата чества паметта на свети първомъченик архидякон Стефан.
Пожелайте си нещо за Коледа
Базирайки се на традицията, се вярва, че в нощта срещу Коледа небето се отваря и се изпълняват най-съкровените желания. Това е времето, в което може да поискате нещо от сърце и да го получите.
ЖЕЛАНИЯТА СЕ СБЪДВАТ!
This topic was modified 2 years ago 2 times by make.dreams.wishes@gmail.com

Quote
Topic Tags
Share: