Notifications
Clear all

ЕМОЦИЯТА „ПАРИ”


make.dreams.wishes@gmail.com
(@make-dreams-wishesgmail-com)
Member Admin
Joined: 2 years ago
Posts: 98
Topic starter  

ЕМОЦИЯТА „ПАРИ”

http://dreamland-bg.com/

Много от нас са учени че трябва да сме „над парите“ и че духовността, пътят към себе си (което е предмет на този сайт)  и парите са взаимно изключващи се понятия.

Оказва се обаче, че това не е точно така. Не можем да отречем, че парите са част от нашия живот.  Парите и финансовото ни състояние предизвикават много силни и разнообразни емоции и оказват влияние върху цялостното ни психично здраве.

Убедих се, че бедността е болест, която трябва да бъде лекувана.

Тя има своите симптоми, съпровожда се със страхове и болка, отразява се на самочувствието, настроението, мотивацията, желанието за живот.

Стремейки се към духовно развитие, често ние подтискаме тези страхове у нас, опитвайки се да се убедим, че парите не са важни, че не ни трябват, че да мислиш за пари е проява на алчност и че да имаш означава да отнемеш от другите…

Но както и друг път съм писала, и в Библията е писано:

„Ако земните работи не разбирате, как ще разберете небесните?“

В България сега е труден период  за всички ни. Смятам, че това, че сме родени тук и повечето от нас са „болни“ от бедност е едно предизвикателство. Както всички страхове и болести се появяват в живота ни, за да ни насочат към промяна и да сигнализират, че нещо не е наред, така и бедността е сигнал за промяна.

Радвам се, че много млади хора постигнат успех тук в България по това време и доказват, че няма невъзможни неща. Затова с удоволствие ви  представям статията  на Милена Римпева, която  тя написа специално за читатели на този сайт (Себепознанието.ком).

ГОСТ- АВТОР: МИЛЕНА РИМПЕВА

Пари! Пари? Какво точно усещате, като казвате тази дума? Замисляли ли сте се колко емоции имате към тази толкова кратка дума или към тази толкова малка хартийка?  Емоциите ни имат различни нива, които имат различно влияние върху функциите на мозъка ни. Когато кажем „ябълка” ние нямаме някакво определено чувство или емоция към нея, но кажем ли „пари” усещането веднага се променя. Точно това трябва да се научим да следим и променяме в посоката, в която ние искаме. Тук става дума за чисто научни изследвания за това как функционира мозъка и какво влияние имат емоциите върху него.

Те са тези, които определят хода на развитието ни.

Хората четат позитивни книги, повтарят си милиони пъти, че са успешни, но парите не идват. Това е така, защото емоцията е тази, която задейства мозъка да работи ефективно и да дава идеи и решения в точния момент.

Как се чувставате, когато плащате данъците си например? В повечето случаи неприятно, раздразнено, просто поредното задължение…

А как се чувствате, когато плащате на касата в хранителния магазин, в който пазарувате всеки ден? Може би добре, че сте имали сумата да си платите продуктите, но няма ли леко недоволство, че щеше да е по-добре ако имахте още в портмонето си?

А какво мислите за младите момичета, които карат скъпи коли? Или за видимо богатите хора, които са изкарали парите си несправедливо според вас? Има ли дори малка нотка на недоволство към това у вас? При повечето хора има, ако вие не сте един от тях – моите поздравления, защото със сигурност сте добре финансово обезпечен.

Но ако все пак сте един от тях, не се притеснявайте. Първата стъпка е да го осъзнаете, а след това да го контролирате.

Как?

Отговорът е чрез контрол на емоциите си. Отидете следващия път в магазина и платете накрая с емоцията на човек, който има още много по толкова. Загледайте се в живота на богатите и вместо да негодувате просто изполвайте видяното, за да го почувствате сякаш се случва на вас. Всички имаме фантазия, а мозъкът не различава реалната ситуация от симулацията. И когато фантазията е с чувство, мозъкът започва да работи в посока на това да си доставя този заряд за работа постоянно и сам ви дава решението как това да се случи.

Имайте предвид, че дори да изпитвате приятна емоция към парите, а само към косвени неща свързани с тях тя да не е такава, това отново няма да доведе до желаните резултати.

Например може да разберете за много болно дете, което умира ако не му се помогне. Тогава вашите емоции относно парите започват да клонят към негативност.  Ако можете да помогнете лично – добре, ако не можете се опитайте да го направите чрез други хора, дайте всичко от себе си и ако не успеете значи това не е вашата задача.

Ако не сте имали лична възможност, то тогава вашата задача е била да разберете, че колкото по-успешен сте в живота си, толкова по-полезен ще бъдете на света. За целта се обърнете към себе си и поработете в тази посока, всяко нещо се постига с някакво усилие.

Ако сте в затруднена ситуация в този момент, ще ми кажете, че е много лесно да говоря така, защото не съм в нея и няма как да се чувстваш богат, когато не можеш да си платиш тока. Нека ви кажа че грешите.

Когато на 17 години почина майка ми, а баща ми се парализира, аз наследих фирма със 120 души персонал и стотици хилиди задължения. В продължение на 4 години бях на дъното, но знаете ли какво ме измъкна от там? -  Kонтролът над емоциите ми.

Всеки един свободен миг аз разигравах всякакви  ситуации на охолство, свобода и развитие. Знаех, че в момента, в който приключа със задълженията на фирмата ще поема по своя път, защото този не беше. И месеци наред си представях новия си бизнес в абсолютни подробности – как ще изглежда офисът ми, цвета на стените, мислех си и как обикалям магазините за определени лампиони и как накрая се отпускам блажено в кожения си стол. Мислех за срещите с клиенти от цяла България, за разговорите ни, за мимиките на хората, за всичко….

Но не бъркайте това с обикновената визуализация…защото идеята на това, което ви разказвам трябва да бъде вашата история за това което искате и да го накарате то да заживее постоянно без фиксация в ума ви и с много емоция.

Когато съм си мислела всички тези неща не съм имала никакви възможности за тях, защото по това време едвам издържах себе си и болния си баща. Но науката и функциите на мозъка са факти и така един ден заминах за Китай и с днешна дата имам абсолютно всичко във професионално отношение, към което се бях стремила.

Знаете ли, и офисът ми изглежда точно така….и работя с цялата страна точно както го бях подредила в главата си, но не просто като мисли, а като изживявания.

Е, щом едно момиче на 21 е създало бизнес, който се нареди до най-големите фирми от този бранш, вие ли не можете да постигнете целите си? Аз съм сигурна, че можете, само не изхождайте да правите нещо от липсата. Приемете липсата такава каквато е и поемете по пътя си към изобилието. Защото липсата е там, за да ви покаже колко силно искате изобилието. А и как щеше да оцените изобилието, ако не сте имали липса, как щеше да знаете, че е дошъл денят, ако не е било нощ….

МИЛЕНА РИМПЕВА

Източник - Себепознанието ком.


Quote
Share: