Notifications
Clear all

Робърт Кийосаки - кратък урок по забогатяване и емоционалната мотивация, свързана с желанието да си богат


make.dreams.wishes@gmail.com
(@make-dreams-wishesgmail-com)
Member Admin
Joined: 2 years ago
Posts: 98
Topic starter  

http://dreamland-bg.com/

Робърт Кийосаки - кратък урок по забогатяване и емоционалната мотивация, свързана с желанието да си богат

 Защо богатите стават все по-богати, а бедните по-бедни

“Знаете ли, че има много специфични разлики в това, което купуват бедните, средната класа и богатите в деня на заплатата?Толкова е просто и все пак толкова различно,че направо ме смая  когато най-накрая го проумях.Ще ви покажа за какво точно говоря и ще можете да прецените за самите себе си. Защо богатият продължава да забогатява, бедният да обеднява, а средната класа да имат проблеми..За да разберете това ,трябва да съм сигурен ,че разбирате някои основни бизнес термини.

ПРИХОД , което означава парите, които печелиш ,

РАЗХОД – парите които харчиш.

АКТИВ което е най-объркващото.Активът е нещо което ти “плаща” .
Ако сте счетоводотел или финансист току-що ви позамъглих леко представите,защото установената дефиниция “актив” са нещата които притежаваш.

ПАСИВЪТ е последното определение и означава нещата които ти “струват”.
На къщата обикновенно се гледа като на актив ,но би ли могло в действителност да е пасив? Да.Според определението което използвах преди малко, всяко нещо , което ви струва пари е пасив , не актив. Но за да отговоря на любопитството ви :Да една къща може да бъде считана за актив. Кога тя е актив? Когато ви “носи” пари. Ако купите къща, дадете я под наем и тя ви носи положителен приход всеки месец, тогава може да бъде считана за актив.

Още веднъж за определенията, просто, за да е ясно всичко, преди да продължа по нататък.

Приходите са пари, които “правите”, Разход – похарчените пари. Активът ви носи пари, а пасивът ви струва пари.

Какво купува бедният в деня на заплатата?Това, което бедният купува ще го нарека “неща”. Какво са “нещата”. Евтини вещи, които хората купуват и от които не се нуждаят,за да оцелеят.От къде ги купуват? Купуват ги от магазините за 1 $, от разпродажби, на промоция. Вземат си парите в деня на заплатата и веднага ги изхарчват за “неща”. Бедните никога не се образоват по отношение на активи и пасиви. Оправдават покупката за “нещата” с това, че струват толкова малко. Да много е евтино, изгодно, не особено скъпо, но е всичко, което те ще притежават занапред. Проблемът е,че техните доходи никога не произвеждат, нито създават допълнителни приходи. Познавам много добре тази група , защото в нея отраснах. В никакъв случай не отхвърлям или подценявам тази група от хора или която и да е друга група. Просто виждам там големи финансови затруднения, а не трябва да е така. Искам само да Ви помогна и да предадете тази информация на хората, за които ви е грижа.

Забогатяването не е мистерия, а формула. Единствената причина някои да не забогатяват е защото не знаят, или не прилагат формулата.

Представителите на средната класа са хората, погрешно приемани от обществото за богати. Да обикновенно печелят по 6 цифрен приход, но купуваното от тях в деня на заплатата ги държи затворници на средната класа. Купуването от тях са пасиви. Купуването на пасиви разпределя парите в графата на разходите.  Пасивите са притежания като коли, къщи, лодки, самолети, кредитни карти.
Нека обясня как става това.В деня на заплатата представителите на средната класа получават хубав голям чек. Да кажем 15000 $ месечно.Тогава те ги разпределят наполовина и с едната плащат месечните си разходи, а с другата правят вноска за нова кола. Колата струва 7000 $ и след уреждането на застраховката и поддръжката,този пасив им струва нови 1100$ всеки месец. Минават няколко месеце и те искат яхта, вила, “Ролекс” на кредит, почивка на кредит и преди да се усетят - техните разходи започват да надхвърлят техните приходи.На практика - те харчат сума равна, или по-голяма, от заплатата им, което означава, че трябва да ходят на работа, за да изкарват определена сума всеки месец, за да могат да покриват задълженията си.

Друга важна особеност и при бедните, и при средната класа е, че обикновенно приходите им зависят от собствените им усилия - т.е. те са се научили да разменят знанията и опита си срещу заплащане.
Ето един пример: един адвокат знае законите и хората му плащат за всеки час консултация.Проблемът е, че ако адвокатът не споделя тези знания с клиентите си, той няма да получи никакви пари. Нервите са му опънати до краен предел и, ако го поканим на вечеря, той много рядко ще може да дойде заради времето и заплащането, което ще загуби. На повърхността животът им изглежда щастлив, но всъщност е като препускане.Това е средната класа.

А сега да погледнем какво купуват богатите.При възможност богатите купуват активи.Да припомним - “актив” е това, което ви носи приход.Ако искате да забогатеете, купувайте активи,които след това ще ви донесат приходи.Кръговратът на парите изглежда така: купувайте активи, които носят приходи, с които купете още активи, които донасят нови приходи, с които купупете още активи,които ви носят още повече приходи. Богатите влагат парите си в неща, които им носят приходи.

Ето няколко примера за активи, които носят приходи:
- очевидно това са инвестициите, акции, облигации, недвижима собственост.
Образованието също е актив. Ако научите нещо, което ви носи приходи и наистина го правите, това е купуване на актив.
Чувал съм следния чудесен израз: “Ако мислите, че образованието е скъпо, помислете си колко скъпо излиза невежеството”.
- Други примери за актив, носещ приходи, е бизнеса.Особено този, който ви носи пасивни приходи, в смисъл- веднъж изграден ви носи пари, независимо дали продължавате да го разработвате или не. Един малък пример е да купите машина за пинбол и да я поставите в някоя бръснарница. Не харчете приходите, а ги спестявайте и купете още една машина и я слагате в друга бръснарница. Между другото това е бил първия бизнес на Уорън Бъфет, който е един от двамата най-богати хора в Америка.
Богатите се стараят да откриват тези пасивни бизнеси защото те продължават да им носят приходи, месец след месец, година след година - дълго след като са спрели да ги разработват.Точно по този начин и аз успях да натрупам милионите си. Започнах точно такъв бизнес и продължавам да получавам приходи от него месец след месец, година след година. Приходите от него умножих, влагайки ги в друг подобен бизнес, а приходите от него - вложих в трети.
Ето какво научих накрая: Няма да намерите такива доходоносни бизнеси, ако не поискате да чуете за тях и да ги проучите след като ги намерите. Казвам го защото аз отговорих на една малка обява, от която успях да получа 2 млн $. Единствено защото я проучих. Има много такива бизнеси - само трябва да ги откриете. Трябва да сте и достатъчно умни, за да не изпуснете възможността когато ви се предостави.

Запомнете: Бедните купуват непотребни “неща”, средната класа – пасиви, а богатите – активи, като предпочитат пасивни бизнеси. След това влагат парите в друг подобен бизнес, който им носи още пари. Това е и формулата за забогатяването. Искрено се надявам, че сте научили полезни неща от мойте обяснения.

Източник   

.............

Емоционалната мотивация, свързана с желанието да си богат, според  Робърт Кийосаки

Според Робърт Кийосаки става дума за комбинация от 2 дълбоки емоционални “искам” и “не искам”, като първо е добре да си изясним кои са нашите “не искам”. Отговорите на “не искам” създават отговорите на “искам”. Така разсъждава той – когато си наясно какво не искаш, следва “да ти светне” какво искаш. (това прилича на техниката Намери 10 плюса на Ал.Свияш)

Дълбоките емоционални причини на Робърт да е богат са свързани например със следните “не искам”:

    * не искам да работя цял живот;
    * не искам сигурна работа и къща в предградията;
    * не искам да съм наемен служител;
    * не искам да пропускам интересни развлечения, за да се отдавам на развитието на кариерата;
    * не искам да работя като вол през целия си живот, а след това да чакам доходи само от пенсията си.

А ето и неговите “искам”, като причина да иска да е богат:

    * искам да съм свободен и да пътувам по света;
    * искам да живея, по начина, който ми е приятен;
    * искам да получа всичко това, докато съм млад;
    * искам да имам контрол върху времето и живота си;
    * искам парите да работят за мен.

Не е лесно да станем богати, счита Робърт Киойсаки. Но не е и особено трудно. Трудно е, ако липсва осъзнаването на дълбоките емоционални причини “да не искаш” и ” да искаш” да си богат и финансово независим.

Ако и вие, като Робърт Кийосаки, искате да сте богати, помислете – кои са вашите дълбоки емоционални причини да искате да сте богати?Кои са вашите “искам” и “не искам”?

Източник -  http://www.novavizia.com/8965.html

 Робърт Кийосаки - Как да бъдем финансово независими

 Играта на Робърт Кийосаки -  "Потоци пари"


Quote
Share: